Συνέντευξη του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Share-News.gr

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη. Πηγή: Share-news.gr

Μ. Χνάρης: Πρεσβευτής μας το «Κρητικό Μπακάλικο»

1

Στόχος μας είναι το «Κρητικό Μπακάλικο» να γίνει ο «πρεσβευτής», των κρητικών προϊόντων με ισχυρή εμπορική ταυτότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης, στην συνέντευξή του στη share-news.gr περιγράφει το όραμα του, μετά τις νέες πιστοποιήσεις με το σήμα «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ», που έλαβαν τα καταστήματα «Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης» στην Αττική.

Συνέντευξη: Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη

Ο ίδιος περιγράφει την προοπτική για τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου των «Κρητικών Μπακάλικων», αρχικά σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σημειώνει, πως η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη δεν θέτει ανεκπλήρωτους στόχους ούτε μεγάλα στοιχήματα, αλλά υπογραμμίζει πως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός της Κρήτης αποτελούν την βάση της τοπικής μας οικονομίας, που μπορεί και πρέπει να ανακάμψει! «Όλες οι δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στοχεύουν σ’ αυτό!», λέει.

 

certified_producers
Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης κος Μανώλης Χνάρης με την Χριστίνα Χαλκιαδάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, και επιχειρηματίες που έχουν πάρει τα προϊόντα τους το Σήμα Κρήτη. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζερβός Γιώργης, Χαλκιαδάκη Χριστίνα, Μανώλης Χνάρης, Κωνσταντίνα Τσιμπραγού και Νίκος Αλεξανδράκης

Θέλουμε ως Κρήτη, ως Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη  το «Κρητικό μπακάλικο»  να επεκταθεί παντού,  σε όλη την χώρα;  Ποιος είναι ο στόχος σας;

Το πρότυπο του  «Κρητικού Μπακάλικου» δημιουργήθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό να λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο στήριξης και προώθησης των ποιοτικών  & πιστοποιημένων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης.

Η Πιστοποίηση και λειτουργία «Κρητικού Μπακάλικου» αφορά σε καταστήματα με αντικείμενο την Εμπορία & Διάθεση Κρητικών Προϊόντων.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο «ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ» αφορούν σε 4 βασικούς άξονες: 1) τη νομιμότητα  λειτουργίας της  επιχείρησης 2) την προέλευση  και την ταυτότητα των εμπορευμάτων (σύμφωνα με το πρότυπο, το 50% του συνόλου να είναι πιστοποιημένα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» προϊόντα και το 70%, να παράγονται και να τυποποιούνται στην Κρήτη) 3)την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών 4)τις τεχνικές προδιαγραφές της αρχιτεκτονικής και της αισθητικής του καταστήματος.

Τα «Κρητικά Μπακάλικα» μαζί με την πιστοποίηση για την «Κρητική Κουζίνα» για τους  χώρους μαζικής εστίασης, αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ του περιφερειακού σήματος ποιότητας  ΚΡΗΤΗ, με τα  προϊόντα και τον κλάδο των υπηρεσιών.

Στόχος μας είναι το «Κρητικό Μπακάλικο»  να γίνει ο «πρεσβευτής», μέσω του οποίου  να προωθήσουμε τα  ποιοτικών, τοπικά  προϊόντα στην αγορά, τόσο την ελληνική, όσο και του εξωτερικού, μέσα από πιστοποιημένες, αναγνωρίσιμες δομές, με ισχυρή εμπορική ταυτότητα.

 

Το «Κρητικό Μπακάλικο» μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας;

Απώτερος μας στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή επέκταση κι η ανάπτυξη του δικτύου των «Κρητικών Μπακάλικων». Αυτό όμως εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Αυτό που μας ενδιαφέρει και το προσπαθούμε είναι, μέσα από μια σειρά ενεργειών μας, το σήμα «ΚΡΗΤΗ» καθώς και τα άλλα σήματα, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του («ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», «ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ» ) ν’ αποκτήσουν την αναγνωρισιμότητα από τη μια και την εμπιστοσύνη από την άλλη, τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και των καταναλωτών. Με τον τρόπο αυτό η όλη προσπάθεια θα εδραιωθεί και θα αποφέρει τα αποτελέσματα και θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς, για τους οποίους ξεκίνησε.

Ως προτεραιότητά μας, είναι η ανάπτυξη του δικτύου των πιστοποιημένων σημείων πώλησης σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα διερευνούμε τις δυνατότητες, σε κάθε περίπτωση επιχειρηματία από το εξωτερικό, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.    

 

Οι καταναλωτές που επιλέγουν να επισκεφθούν τα «Κρητικά Μπακάλικα» θεωρούνται μια απαιτητική αγορά ;

Οι καταναλωτές αυτοί, γνωρίζουν καλά τη διατροφική αξία και ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης και επιλέγοντας τα προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» είναι σίγουροι ότι αγοράζουν ένα ασφαλές, ντόπιο κρητικό προϊόν.

Κάνουν δηλαδή αυτό, το οποίο  κάθε συνειδητοποιημένος καταναλωτής θα έκανε, προκειμένου να έχει στο τραπέζι του υγιεινά, ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, με τα οποία μπορεί να ετοιμάσει μια παραδοσιακή μοναδική κρητική συνταγή. 

minoikiagora

Ποια είναι τα μυστικά «όπλα» που βγάζετε από την φαρέτρα στην «μάχη» για την προώθηση των «Κρητικών μπακάλικων» και κατ’ επέκταση των κρητικών  προϊόντων;

Κάθε χρόνο υλοποιούμαι ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό προβολής και προώθησης του σήματος «ΚΡΗΤΗ» και των πιστοποιημένων προϊόντων και επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει έντυπες και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις και επιδότηση εκθεσιακού περιπτέρου για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις. Στις ενέργειες μας συγκαταλέγονται επίσης, η δημιουργία και εκτύπωση έντυπου προωθητικού υλικού, διαφημίσεις και συνεχή παρουσία στα social media, η διαρκής ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και πολλές άλλες ακόμα.

 

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη;

Ως  Αγροδιατροφική Σύμπραξη και Περιφέρεια Κρήτης, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι, προτιμάμε να είμαστε φειδωλοί, τόσο στα λόγια όσο και στα στοιχήματα. Και με αυτό εννοώ ότι, από το 2012 που ιδρύθηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη μέχρι σήμερα, έχουμε κάνει πολλά μικρά και σταθερά βήματα. Ποτέ δε θέτουμε ανεκπλήρωτους στόχους ή μεγάλα στοιχήματα. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό κρητικών επιχειρηματιών  και φορέων, οι οποίοι ήδη έχουν εμπιστευτεί την όλη προσπάθεια, που οφείλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε και με νέα, που συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε .

Οι δύο πυλώνες της οικονομίας του νησιού μας, είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Εμείς στοχεύουμε στη διασύνδεση τους, μέσω της πιστοποίησης των χώρων μαζικής εστίασης με το σήμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», προκειμένου οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά, ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα μας. Επίσης και το εγχείρημα του «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟΥ» έχει ως κύριο σκοπό, την προβολή και αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών.

Έχουμε μια τοπική οικονομία, που μπορεί και πρέπει να ανακάμψει κι όλες οι δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στοχεύουν σ’ αυτό.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης © 2021