Καλοκαιρινή περίοδος

Βιωματικά προγράμματα γαστρονομικού τουρισμού για επισκέπτες – τουρίστες

Για την τουριστική σαιζόν, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα ακόλουθα προγράμματα.

1. Γευσιγνωσία τυριών: «όλος ο πλούτος της Κρητικής Τυροκομίας στο πιάτο σας»

Γνωριμία με τα παραδοσιακά μας τυριά, και την παραδοσιακή τυροκόμιση. Δοκιμή τυριών από τα πιο γνωστά ΠΟΠ και άλλα Κρητικά τυριά. Η δοκιμή γίνεται με διαφορετικούς συνδυασμούς (παξιμάδι, ντομάτα, μέλι, σουσάμι ή ελαιόλαδο ρίγανη. )

Τυριά Γευσιγνωσίας: Γραβιέρα, μυζήθρα, ανθότυρος, φέτα (Τα τυριά προέρχονται από πιστοποιημένες εταιρίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης)

2. Δοκιμή κρασιού από τον Κρητικό Αμπελώνα

Το γκρούπ θα μπορεί να συνδυάσει και να ολοκληρώσει την γευσιγνωσία τυριών με την δοκιμή κρασιού. Είτε να κάνει την δοκιμή κρασιού ανεξάρτητα. Παρουσιάζουμε τον κρητικό αμπελώνα και κρασιά από δικές μας ποικιλίες (με την υποστήριξη του Wines of Crete και του Recevin – Ρέθυμνο Ευρωπαϊκή πόλη κρασιού 2018)
Λευκά: Βηλάνα – Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας,
Ροζέ: αντίστοιχα
Κόκκινα: Κοτσιφάλι,  Μαντηλάρι
Τσικουδιά: ως παράγωγο της αμπέλου

3. Σεμινάριο , γευσιγνωσία Ελαιολάδου

Παρουσίαση της ελαιοκομικής κουλτούρας στην Κρήτη κατά το πέρασμα των αιώνων, από την Μινωική Κρήτη μέχρι τις μέρες μας. Ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία. Δοκιμή 4ρων διαφορετικών ετικετών ελαιολάδου και βασικές διαδικασίες της οργανοληπτικής δοκιμής (θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά). Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο. Κλείνουμε με κέρασμα από βασικά πιάτα σε συνδυασμό με τα ελαιόλαδα που δοκιμάσαμε.

4. Τα γλυκά της Κρήτης! Φτιάχνουμε καλιτσούνια

Παρουσίαση των γλυκών στην Κρήτη και συνήθειες των Κρητικών στις βασικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο ρόλος του τυρού και του μελιού στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Φτιάχνουμε μαζί τα παραδοσιακά καλιτσούνια με μυζήθρα, ανοίγουμε φύλλο και μαθαίνουμε τα μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Κέρασμα με συνοδεία τσικουδιάς.

5. Μαθήματα μαγειρικής

Βιωματική δράση με την συμμετοχή των τουριστών στην εκτέλεση τριών διαφορετικών παραδοσιακών συνταγών – πιάτων (ορεκτικό, κυρίως, επιδόρπιο).
Οι επισκέπτες σε συνεργασία με την μαγείρισσα του Κέντρου, ανακαλύπτουν γνήσιες παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα. Συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό τραπέζι, στο οποίο μοιράζονται την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Τα μαθήματα προσαρμόζονται στις γαστρονομικές συνήθειες των επισκεπτών, στην ηλικία, στην δεξιότητα τους αλλά και στα ενδιαφέροντα τους σχετικά με την μαγειρική.

Οι δράσεις γίνονται καθημερινά 10.00 – 14.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ύστερα από συνεννόηση.

Το κέντρο δέχεται γκρουπ για θεματικές ξεναγήσεις ή άλλες δράσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας κατόπιν συνεννόησης.

Άλλες βιωματικές δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε τυροκομεία, συμμετοχή σε τρύγο, σε ρακοκάζανα, μάζεμα ελιάς ή και συμμετοχές σε άλλες γιορτές, είναι εφικτές και οργανώνονται ανάλογα με την συμμετοχή. Οι ξεναγήσεις και τα προγράμματα γίνονται στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης © 2020