Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Το Αμπέλι και η Οινοποίηση στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 6μμ, στην Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης, γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο τον Μεθυστή σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης “Wines of Crete”.

Στην ανοικτή συζήτηση με θέμα «Το Αμπέλι και η Οινοποίηση» οι οινολόγοι αμπελουργοί, Γιάννης και Κώστας Γαλάνης, Στέλιος Κλάδος και Αντώνης Ντουράκης, θα μιλήσουν για την καλλιέργεια και την οινοποίηση.

Θα ακολουθήσει οινογευσία τοπικών ποικιλιών και παρουσίαση διακεκριμένων Κρητικών κρασιών, από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Η εκδήλωση της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με δοκιμή και διάκριση φρέσκων κρασιών παραγωγής 2015 χωρικής οινοποίησης από ερασιτέχνες παραγωγούς.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή στην περιοχή Πηγαδιούλια, στις 8 πμ με την Πανηγυρική Θεία λειτουργία και την παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία της οικογένειας.

Το άνοιγμα του βαρελιού αποτελεί μέχρι και στις μέρες μας μια σπουδαία γιορτή, με βαθιές ρίζες από τις σπονδές της αρχαιότητας στον θεό Διόνυσο μέχρι και την ορθόδοξη θρησκεία, εκφράζοντας την χαρά της ζωής και την σύνδεση του οίνου με το ιερό και το θείο. Στην Κρήτη, η διαδικασία αυτή παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα. Από το πρωί σχηματίζονται παρέες για να «δοκιμάσουν» το κρασί και να ζήσουν την ιδιαιτερότητα της ημέρας. Στα αμπελουργικά χωριά, όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά όπου εκφράζεται η μοναδική Κρητική φιλοξενία ως κοινωνικό φαινόμενο και αναπόσπαστο στοιχείο της Κρητικής Γαστρονομίας.

methistis

 

Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης © 2019